menu

8 redenen waarom adaptief leren goed is voor beroepsonderwijs

In Nederland is beroepsonderwijs ongeveer even populair onder vrouwen als onder mannen.
In 2019 was de helft van de geslaagde mbo-studenten man, en de helft vrouw. Het doel van beroepsonderwijs is studenten voor een specifiek beroep op te leiden. Dit kunnen bijvoorbeeld beroepen in administratie, gezondheidszorg, onderwijs, technologie of het bedrijfsleven zijn. Technologie speelt een steeds grotere rol in dit type onderwijs. Deze combinatie wordt ook wel ed-tech genoemd. Door ed-tech in het beroepsonderwijs toe te passen gaat er voor studenten een hele nieuwe wereld open waar ze kunnen worden opgeleid voor opkomende specialisaties op de arbeidsmarkt. Om dit te kunnen bereiken is het van belang dat scholen rekening houden met de specifieke korte-termijn-behoeften van studenten. Hiervoor is adaptief leren ontwikkeld. Adaptief leren heeft ook meerdere voordelen voor studenten met speciale behoeften. Zo biedt het studenten met ADHD bijvoorbeeld een balans tussen het voldoende herhalen van leerstof om hen uit te dagen, maar niet zo veel dat ze verveeld of geïrriteerd raken. In dit artikel beschrijven we hoe met adaptief leren op een creatieve manier een leertraject kan worden ontwikkeld dat is gebaseerd op het leervermogen en de persoonlijke interesses van de student. Hierbij speelt kunstmatige intelligentie (AI) een onmisbare rol.
1. Op een persoonlijke manier de leerbehoeften van de studenten vervullen
Een artikel in het tijdschrift Empirical Research in Vocational Education and Training (ERVET) beschrijft meerdere voordelen van adaptief leren voor het beroepsonderwijs. Een daarvan is de mogelijkheid om studenten gepersonaliseerde content aan te bieden die hen zal helpen op weg naar een vervolgopleiding, en hen ook actief betrokken houdt bij hun leerproces. De online data geeft studenten inzicht in wat ze leren, wat hun minder sterke punten zijn, welke leermethoden ze gebruiken, hoe ze problemen aanpakken, en ook wat voor interacties uit deze elementen voortvloeien.

Via Noordhoff START krijg je toegang tot veel meer artikelen, verschillende events en demo’s en kun je diverse video’s, webinars, gastcolleges, whitepapers en lesmateriaal downloaden.

Onjuiste informatie?

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Wij hebben je bericht in goede orde ontvangen!

Contactformulier

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Verkeerde
code ingevuld

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Fout ontdekt?

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig: