Veelgestelde vragen

Mens en recht

ISBN: 9789001299019

Je volgt je passie en wil later mensen helpen. Of misschien werk je al in het sociale domein. Cliënten hebben vaak hulp nodig op verschillende gebieden om (weer) volledig mee te kunnen doen in de samenleving. Hulp krijgen bij hoe ze moeten omgaan met alle wet- en regelgeving is daar vaak onderdeel van. Om cliënten de juiste handvatten te bieden, zul je actuele kennis moeten hebben van de juridische aspecten van zorg, welzijn en cultuur. Waar moeten cliënten volgens de wet allemaal rekening mee houden? Welke rechten hebben zij in hun situaties?

Professioneel begeleiden van cliënten

Met Mens en recht krijg je inzicht in de juridische situaties en mogelijkheden van jouw cliënten. Het vak neemt je mee langs alle juridische aspecten van de hulp- en dienstverlening in het sociale domein. Zo weet jij straks als professional hoe je jouw cliënt kunt begeleiden naar een betere situatie. Ook op juridisch gebied. Zo houd je oog voor je doelgroep, maar kun je ook probleemgericht aan oplossingen werken.
Mens en recht geeft antwoord op vragen als: Waarom is er eigenlijk iets als recht? Waar vind ik deze terug? Hoe zit de wet- en regelgeving globaal in elkaar? Wat is een verbintenis? Wat voor overeenkomsten kan mijn cliënt aangaan? Wanneer kan mijn cliënt bijvoorbeeld te maken krijgen met een schuldeiser? Wat komt er kijken bij het aangaan van een huurcontract? Wanneer worden schulden pas echt een probleem? Wat betekenen de woorden ‘incasso’ en ‘beslaglegging’ precies? En wat komt er kijken bij een scheiding? En stel nou dat daar ook kinderen bij betrokken zijn? Bestaat er dan ook iets als hulp voor kinderen en jeugd?

Welke rechten hebben Nederlanders als het gaat om gezondheid? Wat houdt een arbeidsovereenkomst precies in? Waarop heeft mijn cliënt recht als hij of zij arbeidsongeschikt is? Of als hij of zij te oud is om te werken? Stel dat mijn cliënt iets strafbaars heeft gedaan, wat gebeurt er dan? Of wat gebeurt er als mijn cliënt geen toestemming heeft om in Nederland te verblijven. Hoe help ik hem dan?

Je leert het met Mens en recht.

Belangrijke onderwerpen:hulpverlening; dienstverlening; juridische aspecten; probleemgericht; juridische situaties; wet- en regelgeving; cliënt; schuldeisers; incasso; schulden; scheiding; arbeidsongeschikt

Onjuiste informatie?

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Wij hebben je bericht in goede orde ontvangen!

Contactformulier

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Verkeerde
code ingevuld

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig:

Fout ontdekt?

Om je goed te kunnen helpen hebben we de volgende gegevens nodig: